Breaking

Αμερική, Bronx , αρχές του '60. Εκεί στις υποβαθμισμένες περιοχές ήταν που μετανάστες από όλο τον κόσμο μαζεύτηκαν με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον και για μια λαμπρή επιστροφή στη χώρα τους με τις τσεπες γεμάτες δολλάρια. Πολλοί απ' αυτους έφεραν μαζί τους τα διάφορα ήθη και έθιμα του τόπου τους, τους χορούς και τις μουσικές τους.

Η δεκαετία του '70 άρχισε να ανακατεύει όλα αυτά. Εκείνη την εποχή ('65), ο James Brown έκανε θραύση με την Soul. Έβγαλε ένα δίσκο με τίτλο Good Foot. Η μουσική του σου μιλούσε στο σώμα και όχι πολύ στον εγκέφαλο. Ήταν γεμάτη από ένταση, με δυνατά Beat και γρήγορο ρυθμό. Εκεί ο κόσμος εκστασιαζόταν και οι καλύτεροι χορευτές έκαναν σόλο. Έτσι αυτοί οι χορευτές ονομάστηκαν "Good Foot Dancer". Ήταν ο πρώτος Freestyle χορός και άρχισε να διαδίδεται στις γειτονιές όπου οι διάφοροι μετανάστες πρόσθεταν και κάτι καινούριο.

Στα τραγούδια του James Brown υπήρχαν πάντα κάποια σημεία τα οποία άλλαζαν ρυθμό, γινόταν πιό έντονος και κρατούσε 15-20 δευτερόλεπτα και μετά ξαναγύριζε στο αρχικό τέμπο. Τα Break, όπως λέγονταν αυτά τα 20 δευτερόλεπτα, διαρκούσαν τόσο λίγο επειδή παραείχαν ένταση και αυτό κούραζε πολύ τους απλούς ανθρώπους που χόρευαν. Δεν άντεχαν μετά να κουνηθούν. Βέβαια για τους Solo Dancers ήταν όνειρο γιατί εκεί έδειχναν τη δεξιοτεχνία τους και τις πιό απίθανες φιγούρες, όμως τα 15 δευτερόλεπτα παραήταν λίγα. Τότε ήταν που ένας πολύ πρωτοπόρος Dj και ο πρώτος στο χώρο του που ανέβασε το Djing σε status. αρχές του '75, ο Kool Herc στο Bronx. Ο Kool Herc καταλάβαινε τους Good Foot και ετσι πήρε δύο πικ απ βάζοντας τον ίδιο δίσκο και έτσι μπορούσε να κρατήσει τα Break πολύ περισσότερο αλλάζοντας γρήγορα από τον ένα δίσκο στον άλλο.

Τώρα που η μουσική δεν ήταν πια πρόβλημα οι σόλο χορευτές δημιούργησαν καινούριο ύφος, γρήγορες κινήσεις, πόζες και έτσι από τα Breaks γεννήθηκαν οι B - boys και B - girls ( Breaker boy - girl ). Οι breakers ήταν οι δεξιοτέχνες του χορού. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια σημείωση. Το πιο σπουδαίο για τους breaker είναι η μουσική. Χωρίς τη δύναμη της μουοικής ο breaker δεν μπορεί να αποδώσει γιατί δεν υπάρχει πιο απαιτητικός χορός. Χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση, φαντασία και το πιο σπουδαίο, έμπνευση και ρυθμό, καλό breakbeat, καλό ήχο και περιβάλλον με καλό πάτωμα.

Είναι ο μοναδικός χορός που πραγματικά μπορείς να δώσεις τα πάντα στον ρυθμο! Κανενας άλλος χορός δεν μπορεί να εμπεδώσει την ένταση που νιώθει ένας breaker από ένα πολύ δυνατό beat!

Πλέον, συναντάμε τους breakers σε δημόσιους χώρους (πλατείες με σκακιέρες), κοινωνικά δρώμενα, τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και shows, όπως και σε videoclips. Στο εξωτερικό το breaking έχει εγκαθιδρυθεί ως γνήσια μορφή τέχνης, διδάσκεται ανάμεσα σε άλλες ακαδημαϊκές σπουδές χορού και πρωτοστατεί σε διάσημα musicals.

Kickin It Old Skool

Ένας νεαρός breakdancer χτυπά το κεφάλι του κατά τη διάρκεια ενός σόου ταλέντων και πέφτει σε κώμα για είκοσι χρόνια. Ξυπνώντας το 2006, ο ίδιος φαίνεται να αναβιώσει την καριέρα του και της ομάδας του με τη βοήθεια της φίλης του και των γονιών του.

Saigon Electric

Η Mai μια χορεύτρια κορδέλας από την επαρχία φθάνει στη Saigon και γίνεται φίλη με τον Κιμ, έναν χορευτή του δρόμου. Η υπόσχεση για μία καλήτερη ζωή οδηγεί την ομάδα χορού στον μεγάλο διαγωνισμό, αλλά το ειδύλλιο με ένα πλούσιο παιδί απειλεί να εκτροχιάσει τα σχέδια του Kim.

B-Girl

Πρόκειται για μια γυναίκα breakdancer που προσπαθεί να ξεπεράσει μια βίαιη επίθεση που δέχθηκε και να διεκδικήσει τη θέση της στον κόσμο του underground hip-hop.

Breakin' 2: Electric Boogaloo

Ένας εργολάβος προσπαθεί να ισοπεδώσει το κέντρο αναψυχής της κοινότητας. Οι τοπικές Breakdancers προσπαθούν να το σταματήσουν.

Breakin'

Μία νεαρή χορεύτρια τζαζ (Lucinda Dickey) συναντά δύο χορευτές breakin'. Όλοι μαζί θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο πλήθος του είδους.

Beat the World

Τρεις ομάδες χορού προετοιμάζονται για την μάχη στον παγκόσμιο διαγωνισμό Beat the World στο Detroit. Στην τελική αναμέτρηση για να γίνουν πρωταθλητές τα όνειρα, οι ελπίδες τους ακόμα και οι ζωές τους είναι σε κίνδυνο.

StreetDance 2

Μετά από την ταπείνωσή του από την ομάδα χορού Invincible, ο Ash προσπαθεί να μαζέψει τους καλύτερους χορευτές από όλο τον κόσμο για την ρεβάνς.

StreetDance 3D

Με σκοπό να κερδίσουν το Πρωτάθλημα Χορού του Δρόμου, μία ομάδα χορού αναγκάζεται να δουλέψει με χορευτές μπαλέτου στο Royal Dance School με αντάλλαγμα έναν χώρο για πρόβες.

Battlefield America

Ένας νέος επιχειρηματίας πέφτει μπροστά σε μία ομάδα απροσάρμοστων παιδιών που χρειάζονται καθοδήγηση. Με την βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή, προσπαθεί να προετοιμάσει τα παιδιά για έναν μεγάλο διαγωνισμό χορού.

Planet B-Boy

Ταξιδεύοντας σε διαφορετικές ηπείρους και διασχίζοντας πολιτισμούς, η ταινία Planet B-Boy αφηγείται την ιστορία του breakdancing και μιλά για την αναβίωσή του στα αστικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Pages

Kids: they dance before they learn there is anything that isn't music - William Edgar Stafford
Subscribe to RSS - Breaking